Bu haber :26/11/2023 00:01 Tarihinde Eklendi 2713 Kez Okundu
MÜZELER ŞEHRİ SAFRANBOLU
Dünyada bir Başka Örneği daha olmayan bir kentin bütün olarak korunduğu SAFRANBOLU hepimizin bildiği gibi bir açık hava müzesi Açık Hava Müzesi olan Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Sevdalıları birada kapalı Müze yapalım diyerek Safranbolu ilçesini Müzeler kenti yapma yoluna gidiyorlar Safranbolu ilçesinden başka yerde olmayan KENT TARİHİ MÜZESİ , ÇİKOLATA MÜZESİ, SAFRAN VE LOKUM MÜZESİ , BİLGİSAYAR MÜZESİ VE KAHVE MÜZESİ Şimdi Devlet Müze kurulması için Müze müdürlüğü kurulması kararı resmi gazetede yayınlandı Yani Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Safranbolu'ya Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Müze Müdürlüğü kurulacak “Ülkemizin 77 ilinde Kültür Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren 120 Müze Müdürlüğü bulunmakta olup, Müze Müdürlüğü bulunmayan illerimizde ise müzecilik hizmetleri en yakın ilde yer alan Müze Müdürlüklerince yerine getirilmekteydi. Karabük ilimiz ise Kastamonu Müze Müdürlüğüne bağlıydı. Bugünkü yapısını 17-18. yüzyılda kazanan Safranbolu, Türk şehir yapısına uygun olarak, zamana ve ihtiyaca bağlı gelişen, birbirine eklenerek büyüyen ve doğaya uyum sağlayıp onu koruyan niteliği ile dikkat çeken Tarihi evleriyle, sokaklarıyla geleneksel Türk toplum yaşantısını korumayı başarmıştır. Şehrimiz, dünyanın çok az yerinde rastlanacak zenginlikte bir tarihsel ve kültürel mirasa sahip olup, bölgede tespit edilmiş birçok arkeolojik, kentsel ve doğal sit alanı ile birlikte çok sayıda tescilli kültür varlığı, yazma ve basma eserler, tümülüs, höyük, kaya mezarı gibi kültür varlıklarını da barındırmaktadır.
SAFRANBOLU’YA İLK ‘KAHVE MÜZESİ’
Türk kahvesini gelecek kuşaklara aktarmak ve turistlere tanıtmak amacıyla, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Safranbolu ilçesinde Türkiye'nin ilk Kahve Müzesi açıldı.
"Anadolu'nun Kayıp Kahveleri" kitabının yazarları Naim Koca ve Atilla Narin ile dünyanın en pahalı bitkisi safrandan yapılan kahvenin mucidi Semih Yıldırım, yıllardır edindikleri tecrübe ve birikimlerle unutulmaya yüz tutmuş kahve kültürünü ve tarihini ortaya çıkararak elde ettikleri materyaller ile "Korumanın Başkenti" unvanıyla anılan Safranbolu'nun tarihi bölgesinde Türkiye Kahve Müzesi'ni açtı. Anadolu'nun birçok bölgesinde farklı şekillerde yapılan ve sunulan kahveler ile kahve yapımında kullanılan 100-150 yıllık cezve, fincan, el değirmeni, kavurma tavaları, terazi, tahta kaşık, su küpü, şeker kaplarının yer aldığı müze, kahvenin tarihine ışık tutuyor."Burçak", "Zingarella", "Tarz-ı Hususi", "Mırra", "Nohut", "Cilveli", "Şehzade", "Hilve", ve "Dibek" gibi yaklaşık 40 çeşit kahvenin ikram edildiği müze, ziyaretçilerini kahve kokularıyla keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Türk kahvesini gelecek kuşaklara aktarmak ve turistlere tanıtmak amacıyla oluşturulan müzede, Sultan Abdülhamid'in kullandığı fincan, Sütçü İmam'ın cezvesi ve ATATÜRK'ÜN son kahvesini içtiği fincanın replikası ile 12 imamı temsilen 12 köşeli tasarlanan fincan da ziyaretçilerini bekliyor
LOKUM VE SAFRAN MÜZESİ UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu'nun Çavuş Mahallesi'ndeki üç katlı tarihi binada kurulan müze, ilçeyle özdeşleşen lokum ile safranın geçmişten bugüne üretim aşamalarını yerli ve yabancı turistlere tanıtmayı amaçlıyor. Safranbolu evi, safranı ve lokumu ile meşhur İlçenin bu 3 özelliğini gelen misafirlere anlatabilmek için müze kurduklarını belirten Şen, şunları kaydetti: "Herkesi Safranbolu'nun güzelliklerini görmeye davet ediyoruz. Buraya gelen misafirler lokumun nasıl yapıldığını ve safranın nasıl üretildiğini detaylı olarak hem yetiştirilmesini hem de üretim aşamasını görebiliyorlar. Müzemiz üç katlı bir konak. Müzenin ilk iki katında lokumun tarihini anlatıyoruz ve üretim aşamaları konusunda bilgiler veriyoruz. Müzenin son katında ise safranın dikimi, üretimi, toplanma aşaması ve baharat yapılmasını anlatıyoruz." . SAFRANBOLU'DA ÇİKOLATA MÜZESİ Çikolata ustası Mesut Kırımlı, yurt dışında akademik eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye döndü. Kırımlı, Safranbolu ilçesindeki han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların yanı sıra cam teras, safran çiçeği ile Bulak mağarasının maketlerini tamamen çikolatadan yaparak 500 metrekarelik alanda müze oluşturdu Belirli ısıda tutulan ve musluğundan çikolatanın aktığı havuzun da yer aldığı müzede, Mustafa Kemal Atatürk'ten Adnan Menderes'e, Bülent Ecevit'ten Süleyman Demirel'e, Turgut Özal'dan Alparslan Türkeş'e ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Devlet Bahçeli'ye kadar birçok devlet adamı ve siyasetçinin çikolatadan portreleri de bulunuyor. SAFRANBOLU'NUN MÜZE SAYISI ARTIRILIYOR Tarihi ilçe Safranbolu'nun kale olarak adlandırılan tepesine 1904-1906 yıllarında Hükümet Konağı yaptırıldı. Ancak bu yapı 19 Ocak 1976'da çıkan yangın sonucu kullanılmaz hale geldi. Daha sonra restore edilerek 2007'de Kent Tarihi Müzesi olarak ziyarete açıldı.
19,yüzyılda yapılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979'da kamulaştırılıp restore edilen Kaymakamlar Evi de müze olarak turistlere hizmet veriyor.
Müze sayısı artırılacak
Tarihi açık hava müzesi konumundaki Safranbolu ilçesinde müze sayısının artırılması amacıyla çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında, Kent Tarihi Müzesi ile Saat Kulesi ve tarihi cezaevi, Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Devredilen binalarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak restorasyon çalışmasıyla bu alanda etnografya ve arkeoloji müzeleri açılacak.