UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminden kalma konaklar yangına karşı denetlendi
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki tarihi konaklar yangına karşı denetlendi.
Osmanlı mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak adlandırılan Safranbolu'da kış ayının gelmesiyle birlikte konak yangınlarını önlemek amacıyla çalışma başlatıldı. Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından Tarihi Çarşı bölgesinde tarihi konaklar yangına karşı tek tek denetlendi.
İtfaiye ekipleri, konaklarda soba bacaları, yangın söndürme tüpleri, doğalgaz sistemlerini kontrol ederken, konaklara bilgilendirici broşürler de astı. Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde görevli itfaiye eri Betül Şevval Taşlıyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, denetimlerin binaların yangın korunması yönetmeliğince konak sahiplerinin ve vatandaşlarının bilgilendirilmesi amacıyla yapıldığını söyledi. Denetimlerde konak sahiplerinin ne gibi tehlikelerle karşı karşıya oldukları yönünde bilgiler verildiğini aktaran Taşlıyan, "Denetimlerde, baca temizliği yapılmış mı, ne sıklıkla yapılıyor, doğalgaz kullanılıyorsa bunun kontrolleri yapılıyor mu, bunları denetliyoruz. Tarihi çarşı çok fazla bitişik evlerin bulunduğu bir merkez o nedenle yangının çok çabuk sirayet etmesi de kolay oluyor. Bu nedenle her binanın ayrı bir şekilde tedbirini almış olması gerekiyor" dedi.
Sıklıkla eğitim ve tatbikat yaptıklarını aktaran Taşlıyan, "Girilmeyecek sokaklara tatbikatlar düzenleyerek bilinçleniyoruz. Hem biz yangın olursa nasıl müdahale ederiz hem de vatandaşımız yangın çıkmaması için ne yapabilir, bunları denetliyoruz. doğalgaz olan yerlerde kontroller yapılmış mı onlara bakıyoruz, onun haricinde havalandırma çok önemli. Doğalgaz bilindiği gibi yukarı da toplanan bir gaz türü. Havalandırmaların kapatılmaması gerekiyor, çünkü gaz sıkışması da tehlike arz ediyor" diye konuştu.