Bu haber :07/05/2022 15:39 Tarihinde Eklendi 325 Kez Okundu

LEYLA GENCER ANILIYOR

SAFRANBOLULU HASANZADE İBRAHİM BEYİN KIZI

 “ LA DİVA TURCA” LEYLA GENCER ANILIYOR

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse  ile Safranbolu Turizm ve Kültür Vakfı Başkanı  Şefik Dizdar Tarafından  Yörük köyü Eşrafından  İlçemizin Gururu  Dünyaca ünlü Opera ve uluslararası soprano  LEYLA GENCER’in  14. Ölüm Yıldönümü  anma programı düzenleniyor

Yarın  Saat 16,00 da  Yörük köyü  Leyla Gencer Evi ve Büstü önünde yapılacak olan  Açılış ve Günün önemini belirten konuşmaların ardından  Saat 19.00 da Leyla Dizdar Kültür Merkezinde  verilecek Olan Kokteyl ( Leyla Gencer’in Dedesi  Yağma Hasan’ın Böreği)

Gazeteci yazar Zeynep Oral tarafından  Tutkunun romanı adlı kitabını imzalayacak

19,30 Açılış Konuşması  ile devam edecek program Leyla Gencer Belgesel gösterimi ile sona erecek

10 Ekim 1928 yılında  İstanbul Polonezköy’de dünyaya gözlerini açan Dünyaca ünlü Opera ve uluslararası soprano  Sanatçısı  LEYLA GENCE’in Babası  Safranbolu Yörük Köyünden Hasanzade İbrahim Bey Annesi ise  Polonyalı Katolik Alexandra Angela Minakovska'dır. Aile daha sonraları Çeyrekgil Soyadını alması ile birlikte  Anne Alexandra da  Müslüman olup Atiye adını almıştır.

LEYLA GENCER  Ö. 10 Mayıs 2008; Milano da Vefat etmişti

SAFRANBOLU'YA BAĞLI YÖRÜKÖY'DE LEYLA GENCER BÜSTÜ

21 Mayıs 2011 tarihli Cumhuriyet gazetesindeki Haber Aynen Şöyle

 Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Yörük köyündeki törende yaptığı konuşmada, Leyla Gencer'i Anma ve Sanat Günleri kapsamında düzenledikleri etkinlikler kapsamında daha önce Gül Evi'nde açtıkları sanatçının büstünü şimdi köyüne taşıdıklarını söyledi.

Dünya opera tarihinin en büyük sopranolarından Gencer'in, Safranbolu'dan çıkmış olmasından gurur duyduklarını anlatan Azcan, şöyle dedi:

''Leyla Gencer, ülkemiz ve ilçemizin ismini bütün dünyaya duyurmuştur. Sanatçımızı kaybedeli 3 yıl oldu, ama biz onun ve eserlerini yaşatmak için elimizden ne geliyorsa yapmaktayız. Bu bizim asli görevlerimiz arasındadır. Safranbolu'nun Gencer gibi çok önemli değerleri bulunuyor. Bir ağacın kökleri misali bu değerlerimize ne kadar çok tutunursak, fırtınalarda o kadar ayakta kalırız. Böyle büyük isimleri yeniden dünyaya kazandırmak için onlara sahip çıkmamız lazım. İlçemizde daha önce açılışını yaptığımız sanatçımızın büstünü şimdi ait olduğu yer olan köyüne taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz.''demişti